Förändringar

Det blir ju alltid förändringar när man ändrar något! Ganska logiskt 😉 och sen jag kol till Loviseholm så har jag ju fått ändra min ridning en del.

Vi jobbar hästarna väldigt mycket ler fria än vad jag är van vid, vi trimmar väldigt mycket i lättsits. Rider inte lika mycket volter. Rider fram på långsidorna och samlar sedan lite på kortsidorna och lägger eventuellt en vilt och rider sedan fram igen på nästa långsida.

Så ja jag har fått ändra lite på min position i sadeln, flyttat bak skänkeln lite! Ja ni hörde rätt! Det trodde ni aldrig va! Rätat ut mina handleder lite och tränat mycket balans!

Elin och Arnold hade skrivit ett så bra inlägg om hur vi jobbar våra hästar så tänkte att jag delar med mig av det och passar på att puffa för den bloggen igen! Där kommer det som sagt upp lite om vad vi har för oss på gården, allmänna funderingar och hur vi tränar hästar 🙂

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/596/25803586/files/2014/12/img_4569.jpg

Speciellt vintertid är många hästar lite extra laddade under skinnet. De kanske står och spänner sig lite av kylan i hagen och rör sig mindre eftersom marken är blöt eller hal.

Nyklippta hästar har också en tendens att vara lite extra pigga så när den välrakade hästen i full kondition kommer in i ridhuset och får lite fast mark under fötterna så brukar det lätt gå att jämföra den med en skakad läsk.

Hemma longerar vi nästan alltid även de äldre hästarna innan de rids så att de får busa av sig överskottsenegin och bli lite varma i kroppen. Även om de inte longeras så ser vi alltid till att hästen är rastad och mottaglig innan vi går vidare och ber om svårare saker. Att brottas med överskottsenergi och stimma runt och försöka ”sätta hästen i arbete” när det kryper i hela kroppen på den är för mig helt onödigt och ger mer olater än vad det gör nytta.

Har man ingen möjlighet att rasta hästen innan man hoppar upp så är det oftast bäst att lugnt och fint succesivt släppa ut energin i trav och galopp, rid stora vägar, strunta i var hästen har huvudet och sträva efter att kunna släppa efter på tygeln. I galoppen tycker vi att man börjar i lätt sits och vill hästen springa fort/göra några glädjeskutt så är det oftast bättre att den får göra det än att man börjar dra i munnen för att kontrollera den. Släpp efter på tygeln tex på långsidan, be den balansera upp sig och sänka farten lite i svängen och släpp efter igen.
När du får känslan av att du inte far iväg som en kanon varje gång du mjuknar i handen och när du enkelt kan öka och minska hastigheten, rida rakt fram och svänga så får hästarna skritta en stund och sen eventuellt gå vidare med mer detaljerad träning.
Tänk på att det inte handlar om att gasa runt i fullt sken i 30 min och sen gå in i stallet utan om att fokuserat rida runt med lite konstant pyspunka, släpp ut lite energi i taget, täpp igen, släpp ut igen och täpp igen, tills det inte blir jippikajej fullt ös så fort du ger efter. En avspänd häst och ryttare har bäst förutsättningar att lära sig något.

Annonser

Om teamfors

Tjej på 31 år, jobbar till vardags som Finance Manager på Spalt PR. I stallet står 4 fälttälvanshästar på olika nivå och tävlar allt från 90-klass till internationell 2*-klass. Tränar och tävlar i första hand mina egna hästar men har då och då någon häst i träning för vidareutbildning och tävling. Kommer här att dela med mig av vad som händer och sker i så väl min vardagliga träning som på tävlingsplatser runt om i landet!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s