Att jobba i stall – ett riktigt skitgöra!

Något som fascinerar mig är folk som tror att det typ är en dans på rosor att jobba i stall och att det enda man gör är att rida och glida runt och ha det bra.

Att jobba i stall är ett riktigt skitgöra! Punkt slut.

Vi kan ta det från början. Ska man jobba i ett stall så är det ju bra om man fyller stallet med hästar.

Ska man kunna rida på dessa hästar är det ju självklart att dom ska må bra! För att dom ska må bra måste dom få mat annars skulle vi ha ett gäng med benrangliga staket som stod i boxarna.

En annan väldigt viktig faktor för att en häst ska må bra är att den bajsar. För att om dom inte skulle bajsa så skulle dom ju ha kolik!

Och att ha en hel hög med benrangliga staket med kolik i stallet är verkligen inget att föredra! Dom mår då varken bra eller går att rida på!

Så om man tänker på dom två faktorerna så är det kanske inte så konstigt att mycket av tiden som man faktiskt jobbar i ett stall går åt till att just mata dessa individer och städa deras boxar. Det vill säga mocka eller kalla det skitgöra om du vill för du rensar ju faktist ut skit som är ett annat ord för bajs.

När detta är gjort så är det ju verkligen att föredra att ha ett optimalt underlag att träna hästarna på. För att få ett optimalt underlag, vad man än nu väljer, så måste det skötas.

Så när även detta är gjort ja då har vi faktiskt kommit till den tidpunkten när vi kan träna vår häst! Det är glad, den har fått mat, den har lättat på trycket och den har en manege att tränas i.

För att hästen sen inte ska få skav och sår av sin utrustning så måste den ryktas, spolas, borstas och skötas. Så även utrustningen, den ska tvättas, smörjas, borstas av och putsas.

Självklart är huvudsyftet att träna hästarna men det är väldigt mycket runt om kring som måste skötas, vårdas och läggas ner tid på för att man faktiskt ska få kvalité hela vägen. Att träna en häst betyder ju inte bara att den rids kvalitativt en timme om dagen.

Det kommer aldrig vara lätt att jobba i ett stall, det är ett tungt jobb! Det är långa dagar och du kommer att lukta som en blandning av svett och bajs.

Klart att du måste ha många ridtimmar i sadeln för att bli en bra ryttare! Men har du inte kunskap om hela vägen så kan du ändå inte ta till vara på alla dessa timmar på ett optimalt sätt. Som sagt att träna en häst handlar inte enbart om att rida den.

Sen att det inte räknas som att rida om man till exempel skrittar ut hästarna. Nehe? Men vad är det då? Och varför gör man det? Självklart är skritta ut att rida, men nej det är inte att trimma. Men det handlar ju fortfarande om att träna hästen.

Och oavsett om man jobbar i ett stall eller bara har en egen häst så är detta saker som måste göras med alla hästar oavsett nivå.

Man måste mata, mocka, vattna, rykta, pusta, rida, mata, mocka, vattna, putsa, tvätta, klappa, gosa och sova.

Det går inte att komma undan. Det är ett skitgöra att mocka bajs, men frågar ni mig så är det helt klart det bästa jobbet som finns att få jobba med dessa härliga individer trots att dom både måste äta och sedan bajsar ut det som dom har ätit! Det gör ju vi också för den delen…

Men den som tror att det är finlir att jobba i stall och att vägen till framgång är rak som ett järnrör ja den ska nog fasen ta och byta sport! Där är nog ändå schack bättre! Pjäserna behöver varken borstas eller få mat. Och den dagen pjäserna börjar bajsa ja det är då vi har Harry Potter som granne!

IMG_9744

Om teamfors

Tjej på 31 år, jobbar till vardags som Finance Manager på Spalt PR. I stallet står 4 fälttälvanshästar på olika nivå och tävlar allt från 90-klass till internationell 2*-klass. Tränar och tävlar i första hand mina egna hästar men har då och då någon häst i träning för vidareutbildning och tävling. Kommer här att dela med mig av vad som händer och sker i så väl min vardagliga träning som på tävlingsplatser runt om i landet!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s