Det här med unghästar

Våren är här och unghästarna har blivit ett år äldre och flertalet av dom ska eller håller på att ridas in vilket man ser var och varannan dag i fb flödet. För tro det eller ej men jag har rätt många vänner som gillar hästar. Förstår att det är oväntat! 

Något som äe kul dock är att jag alltid fått höra att jag typ ridit ihjäl Liten och då red jag in henne när hon var 2,5 år gammal och på hennes första 1,5 år som ”ridhäst” så tror jag att jag red henne drygt 25 gånger. 

Den enda gången hon gick flera dagar samma vecka var när hon förbereddes inför 3 års testet. Den veckan gick hon nog 3 ggr. 

Och sen hösten som 3 åring när hon gick lite mindre i hagen än innan när hon gick på lösdrift så longerades hon rätt ofta mest för att hålla ordning på mage och kropp med den stora omställningen 

När hon sen blivit 4 år och nu även 5 år så går hon Max 4 dagar i veckan. Så ja man förstår ju själv att det är ett schema som heter duga! Och då räknar jag även löslongering som ett ”ridpass” 

Nu som sagt ser man var och varannan dag hur folk skuttar runt på sina 3 åringar till höger och vänster. Absolut inget konstigt med det! Liten har varit otroligt lättsam så jag har inte behövt rida henne något mer än någon gång i månaden. 

Det som jag dock tycker är roligt är att det är så stor skillnad skit och skit så att säga. 

Jag är dock glad över att ha en så fantastisk häst som Liten som kan vila och få återhämta sig hela tiden med jämna mellanrum och ändå vara helt fantastisk jämt! Jag är aldrig orolig över att hon inte ska leverera! 

Typ som i vintras, inte sett ett hinder på 1 månad. Går in och nollar sin första 120. Ja då är det bara en skön blandning av is och fjärilar i magen! Typ som ben & jerrys! 

Over & out. Dagens tankar. 

  

Om teamfors

Tjej på 31 år, jobbar till vardags som Finance Manager på Spalt PR. I stallet står 4 fälttälvanshästar på olika nivå och tävlar allt från 90-klass till internationell 2*-klass. Tränar och tävlar i första hand mina egna hästar men har då och då någon häst i träning för vidareutbildning och tävling. Kommer här att dela med mig av vad som händer och sker i så väl min vardagliga träning som på tävlingsplatser runt om i landet!
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det här med unghästar

  1. idooooos skriver:

    Jag tror vi kan lära mycket av tex travvärlden. Okej, en häst som är två år ska inte tränas & tävlas på det sättet dom gör, som toppatleter. Men vi ”ridmänniskor” ligger ju flera år efter med hästens träning känns det som.
    Att rida in/köra in & träna hästen lagomt & lätt när den är 2-3 år tror jag bara är nyttigt & ger en starkare individ längre fram.
    I ridhästvärlden är det också okej att en häst är bufflig, ouppfostrad & kan bete sig hur som helst när den är 4-5-6 år för den är ju ”bäbis” medans tex en travhäst på 3 år är hur cool & väluppfostrad som helst, för den har man hanterat & jobbat med sedan den var 1 år.
    Så jag tror helt klart på att börja träna & jobba hästen tidigt! Om det så bara är att longera lite, tömköra, promenera. Inte bara låta unghästen gå & slå dank i en hage tills den är 3 & då börja med allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s