Erik Duvander 

Vilken fantastisk tränare! Utan tvekan den bästa kag har ridit för alla kategorier! Och jag vet att jag inte är ensam om den åsikten! 

Man kan säga att man fick sig en och annan tankeställare och ett och annat Halleluja moment under två dagar med tre hästar per dag. Det var verkligen helt perfekt att jag kunde rida alla hästarna även om det såklart var jävligt svårt och väldigt jobbigt emellanåt! 


Vi började söndagen med grundridning, rakriktning, avspändhet och lydighet. 

Vikten på att ha hästarna avspända i sin nackmuskulatur, mjuka, raka och steglösa. 

Båda brudarna fick jobba väldigt mycket med just att lossa upp i nacken och få dom smootha i alla övergångar och halter. 

Noggrannhet och fokus på detaljerna togs verkligen till en helt ny nivå! Jätte svårt och så nyttigt! 

Red bommar i trav och galopp på volt för att känna att dom verkligen var rakriktade och mellan skänklarna och om man verkligen lägger fokuset på bommarna på en något högre nivå än innan så inser man att man typ aldrig i hela sitt liv har använt bommarna så mycket som man kan göra i träning. Och då pratar vi bara om fyra travbommar med normalt avstånd och tre galoppbommar varav den i mitten var något upphöjd. 

Liten fick i läxa att gå travbommar så ofta som det bara går, om det hade varit Eriks häst hade han ridit det på henne varje dag. Vilket jag har gjort dom dagar jag har ridit på gruset men inte på gräset så lite har jag faktiskt fuskat tyvärr måste jag erkänna. 


Efter detta grund jobbet och även många halter med rakriktningsbommar så satte vi sedan ihop några hinder till en liten bana och där hoppade alla tre hästarna lite olika banor. 

Bullen som jag nämnt tidigare var verkligen helt fantastisk och kändes vara så himla bra! 

Generellt på alla hästarna måste kag bli lite noggrannare med att göra små tempoväxlingar, så att inte ryggarna i hästarna blir statiska för statisk träning vet vi ju alla är sjukt jobbigt och hästarna blir onödigt trötta lite för tidigt. 

Måndagen tog vi sedan med oss all lydnad och lösgjordhet ut i terrängen och skolade otroligt pedagogiskt hästarna på stockar, smalhinder, vatten och gravar. 

Vi värmde upp med att känna att halterna fungerade och sedan hoppa en liten fyrstuds innan vi gick ut och började hoppa på de fasta hindern. 

Vi värmde upp med att rida en 8 volt över en stock och verkligen känna vart vi hade hästarna. Var dom raka? Var dom lösgjorda? Var dom elastiska? 


Och satt dom fast lite i en sida så hoppade man tex vänster till vänster några gånger och lossade dom innan man fortsatte på sin 8. Och även variera storleken på volterna både större och mindre och hela tiden hålla en jämn galopp. 

Efter detta gjorde vi exakt samma sak på en smal tårtbit och kände samma sak, lydiga, jämna, raka hästar. 


Verkligen sjukt svårt och Snorkan om någon blev väldigt förnärmad först och fick nöta på rätt många gånger i trav innan vi gick över till galoppen igen. Dock gav det helt sjuk effekt och man kände verkligen hur jag fick kontroll på alla hennes ben och hur extremt rak och mellan skänklarna hon blev. 

Just då kändes det såklart jävligt kämpigt och hon har ju rätt mycket humör och jag blev lite osäker i min egna position vilket verkligen inte är en optimal kombo. Men med övning kommer färdighet! 

Vi gjorde sedan samma sak på en trippelbrush och den kopplades sedan ihop med lite olika för olika hästar. 

Snorkan gick tårtbit på båge till tripplebrusch medan Liten och Bullen gick spets, rakt spår till trippelbrush. 


Efter detta grundjobb hoppade sedan hästarna lite olika linjer och alla avslutade med vatten och gravar där vi jobbade med förtroende och samband med hästarna. 

Allt jobb på vatten och gravar gjordes först i skritt, sedan trav och det sida vi gjorde var att känna på det i galopp. 

Snorkan blev lite spänd så henne valde jag att travhoppa väldigt mycket vilket var jätte bra! 

Vi upptäckte sedan att hon hade tappat sin förbannade framsko rent utsagt så det kan ha varit en bidragande orsak till spändheten för hon kört ju tyvärr inte av att tappa skon … 😔 


Liten blev spänd för stranden upp och ville inte gå upp ut vattnet helt plötsligt, det är inte alla som har det problemet! Men efter bara lugnt tragglande i skritt på långtygel så gick det över så småningom.  

Gullis fick sen avsluta med min akilleshäl. Häck med grav! Väldigt nyttigt och jag måste verkligen behålla min position, skapa ett tryck och en positiv pull i handen så att jag hela tiden har hästen framför mig. 

På alla hästarna måste jag jobba på min position, vara kvar upprät och vänta ut språnget. Ha hästarna positivt pillande i handen och lite mer avspändhet rakt igenom. Felen jag får är för att jag går före och överger hästarna lite precis in i det sista. Så bara att öva! Och då upprätt utan att trycka ner röven i sadeln och skjuta iväg dom! Fin balansgång! 


Två helt magiska dagar och suget efter att bli ännu bättre har nog inte varit större! 

Ska även bygga ett smalhinder hemma för att kunna fokusera på min egen position för något som är säkert är att både jag och hästarna ska vara bättre i höst när förhoppningsvis Erik kommer tillbaka! En grav har vi ju redan hemma så när smalhindret är på plats är det bara ett vatten vi saknar. Plats finns väl men tid och råd är dessvärre något av en bristvara … för även om man skulle vilja att hästar och ridsport var gratis så är det inte det …

För er som inte var mes så kan man väldammanfatta dessa två dagar med att det ÄR detjalerna som GÖR skillnaden! Man ska ha känsla och rida på sin känsla men om inte alla detaljer är på plats så kommer man tappa någon del på vägen. Och det är bättre att lära hästarna det så tidigt som möjligt än att behöva lära om dom. 

Skritta över gravar, upp och ner i vatten och ut över kanter kan man inte göra för ofta hur rutinerade hästarna än är. Och övergångar med raka smootha hästar kan man inte göra för många. Och avsluta alltid omdu har hoppat i en galopp som du vill ha, bryt inte bara av! Och rid aldrig på en känsla som du inte vill ha även om du tex ser ett stort läge. Det krävs två perfekta lägen för att reparera ett läge där man har skjutit av hästen. Var kall och vänta! 

Om teamfors

Tjej på 31 år, jobbar till vardags som Finance Manager på Spalt PR. I stallet står 4 fälttälvanshästar på olika nivå och tävlar allt från 90-klass till internationell 2*-klass. Tränar och tävlar i första hand mina egna hästar men har då och då någon häst i träning för vidareutbildning och tävling. Kommer här att dela med mig av vad som händer och sker i så väl min vardagliga träning som på tävlingsplatser runt om i landet!
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s