Tandis

Det är verkligen så lyxigt att man kan få hem Stav till stallet genom deras ambulatoriska verksamhet och inte alltid behöva åka in till kliniken så idag fick vi fin besök av Elisabeth Mandorf som är veterinär och hästodontolog för att gå igenom hästarnas munnar.

Först ut var Gullis och han har ju sitt välkända överbett så han måste alltid hållas efter så inget konstigt där mer än att han faktiskt hade ett litet sår efter vänster kindtand så det måste hållas lite koll på. Bettet ska sänkas lite och bettskivorna ska plockas bort då vi misstänker att dom kan vara boven i dramat.

Näst på tur var Liten och till skillnad från Gullis 6 månaders koller har hon mer eller mindre exemplariska tänder och klarar sig med vartannat år.

Lite slipning och check, även hon ett litet litet sår i slemhinnan så hon ska få gå tillbaka och gå på remontnosgrimma igen.

Elmert var näste man till rakning och han hade helt okej tänder, däremot hade han en gammal fraktur som hade missat sen tidigare tyvärr. Och man förstår ni ännu mer vikten av att faktiskt använda någon som kan tänder på riktigt. Han är kollad för exakt ett pr sedan av en ”vanlig” veterinär som har missat detta. Allt har dock gått bra och han har inga men, tanden är självläkt och som sagt den stör honom inte alls. Så det var ändå väldigt skönt.

I övrigt har han helt fantastiska slemhinnor och är jätte fin så inga konstigheter alls!

Han går ju sedan innan på remont och även om folk säger att dom är fula, jag tycker ju inte det, så är dom väldigt skonsamma för hästarna oavsett ålder.

Sist ut för dagen var Cindy och även hon hade både fina tänder och slemhinnor. Lite överbett men det kan ju växa bort fortfarande så bara att ha i minnet.

Däremot håller hon på att växla tänder och den ena tanden kommer lite snett bakom den nuvarande så så den har inte riktigt släppt än så fäller bara att ha den lite under uppsikt så att hon växlar och inte blir med två tänder. Dessutom har hon dolda vargtänder så med dom ska vi åka in och plocka bort på kliniken istället för hemma.

Elis var lite nervös för att bli slickad i ansiktet av Cindy och förutom att Liten råkade trampa sönder en vattenslang och Elmer intog lite väl dramatiskt en stridsposition så skötte sig alla hästarna väl.

Skönt att dom nu är renoverade och fit inför tävlingssäsongen! Bara två tänder som snarast ska plockas bort på den lilla söta!

Om teamfors

Tjej på 31 år, jobbar till vardags som Finance Manager på Spalt PR. I stallet står 4 fälttälvanshästar på olika nivå och tävlar allt från 90-klass till internationell 2*-klass. Tränar och tävlar i första hand mina egna hästar men har då och då någon häst i träning för vidareutbildning och tävling. Kommer här att dela med mig av vad som händer och sker i så väl min vardagliga träning som på tävlingsplatser runt om i landet!
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s