Avveckla röven.

Det man får ta med sig från i fredags får väl bli – det ser så mycket lättare ut när du avvecklar röven.

Och ja jag har nog gnidigt lite väl mycket sadel ett tag det kan jag erkänna! Framförallt på Cindy i någon form av ”säkerhetsbälte”. Men allt blir ju väldigt mycket lättare när man lättare upp sin sits lite. Och bara för att man lättar lite i rumpan behöver ju inte axlarna komma så väl långt fram att man hamnar framför hästen och därmed sitter lite lösare ….. om jag nu inte satt löst nog.

Mathias var iallafall här på besök och vi passade på att träna alla hästarna, eller ja inte Gamlis såklart han hoppar ju inte längre sen ett år tillbaka även om han nig själv gärna skulle vilja. Men där lägger matte in sitt veto.

Först ut var Liten med mig och Gullis med Anndao på ryggen. Började direkt med en kontrollfråga. Tre bommar rakt över medellinjen, kort väg in och kort väg bakom. Hinna med två hörnpasseringar, rida rakt över bommarna och dessutom byta varv.

Kan tyckas så enkelt men helt klart inte så enkelt som det låter. Hålla en stor trav, avspänd häst som är mitt mellan skänklarna. Verkligen så utanför mig comfort zone på Liten. För på Liten behöver man lixom aldrig vara orolig för att ingen kör för antingen kör jag, eller blir det för ”lösa boliner” så tar hon snabbt och bestämt över ratten och kör själv.

Det blev absolut bra men till en början var jag väldigt sugen på att hålla en lite kortare trav än vad bommarna tyckte att jag skulle hålla, och vissa hörnpasseringar efter bommarna kändes lite som en Ferrari i en velodrom. Gullis gjorde detta som en stjärna 🌟

Vi gick sedan över i galopp och det är ju lite mer naturligt för Liten så där skötte hon sig väldigt fint! Gullis däremot hade mer än raketbränsle i rumpen så ja Anndao hade lite att kämpa med 😂

Cindy gjorde samma övning i sin grupp senare och hon var riktigt duktig! Tanken var i galoppjobbet att hon skulle få gå ett varv åt gången men hon klarade galant av att byta varv och galopp över bommarna! Så duktig!

Sen blev det travhoppning, där är ju helt klart Liten och Gullis starkare än Cindy, det här måste jag så öva på henne. Hon blir ju bättre men fortfarande räcker inte farten alltid hela vägen fram när vi travhoppar så då blir det lite mer av hennes paradgren – stopphopp.

Cindy gick bara rakt ut medan dom äldre fick göra det lite svårare och ligga på en ”åttvolt” där det åt ena hållet blev kort landning och andra hållet kort uppridning. Väldigt nyttig övning för att ligga i rytmen och ha hästarna framför skänkeln. Tycker hästarna löste det väldigt bra! När vi sen kom upp på lite höjd så bytte vi trav mot galopp hela varvet. Och Gullis fortsatte att vara rejält laddad så ja, jag kunde inte hålla mig för skratt. Skrattade så mycket!

Liten blev riktigt fint och hennes magiska språng som jag tycker att jag ibland har tappat lite började komma tillbaka och hon hoppade väldigt väl igen. Väldigt skön känsla att hitta tillbaka till något man har både varit bortskämd med och saknat!

Blev sedan oxer på volt med lite tajt uppridning åt ena hållet och därmed tajt landning åt andra hållet. Svårt och nyttigt och väldigt bra styrketräning för hästarna. Och väldigt avslöjande om hästarna var framme för skänkeln eller ej.

Denna övning fick Cindy också ”bara” göra rakt ut men ska absolut börja öva den på volt men med lite längre anridning så hon får öva på den också. Sjukt nyttigt!

Jag gjorde den ändå mycket förr men det är en sån övning som fallit ur lite ut minnesbanken. Tog upp den i veckan med Liten så hon hade övat på den i pessoaselen. Och hon gjorde den väldigt bra även med mig på ryggen! Anndao gjorde första varvet bra sen kom hennes lilla hjärnspöke att hon tyckte att det var för högt fram så då fick jag skälla lite på henne och då löste hon det ju helt strålande bra! Man måste verkligen bara ibland tala om för henne att hon kommer klara ett hinder som är 5 cm högre än nyss. Hon har verkligen höksyn när det kommer till att höja hinder.

Alla hästarna avslutade sedan träningen med att hoppa en liten bana. Och alla gjorde det bra! Liten får bog guldstjärna från mig. Hon är mycket jämnare än sist när jag var hos Mathias över nyår och det kändes väldigt enkelt. Även Cindy gjorde det enkelt bara jag som en gång trodde att jag hade en större galopp än vad jag hade så där gjorde jag om och gjorde rätt och då var hon väldigt bra.

Kul och nyttig kväll helt enkelt och väldigt avslöjande vad man behöver öva på för att bli bättre!

Hoppas verkligen Mathias kommer tillbaka snart så vi kan öva mer. Blir träning för Niclas på fredag så det ska också bli kul! Vårt nya är verkligen att träna på fredagskvällar men verkligen skönt sätt att avsluta veckan på!

Om teamfors

Tjej på 31 år, jobbar till vardags som Finance Manager på Spalt PR. I stallet står 4 fälttälvanshästar på olika nivå och tävlar allt från 90-klass till internationell 2*-klass. Tränar och tävlar i första hand mina egna hästar men har då och då någon häst i träning för vidareutbildning och tävling. Kommer här att dela med mig av vad som händer och sker i så väl min vardagliga träning som på tävlingsplatser runt om i landet!
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s