Förkylning.

Jag har verkligen dragit på mig en sån hejdundrande förkylning. Helt galet. Hostar, snorar, febrar. Ont i kroppen och trött … ja precis som det ska vara på hösten kanske.

Och det är väl där man kan se att jag har blivit ett uns äldre. Så nu när jag faktiskt är sjuk så rider jag rätt lite. Max en häst om dagen och inte varje dag. Vet inte om det är ett bra eller dåligt tecken på ålder …

Den hästen som går mest denna vecka är Liten, Gullis ska ju som sagt inte ridas varje dag än så det passar ju ”bra” och Cindy fick faktiskt gå på lite tidig vila. Hon har varit så himla bra så efter segern sist har hon fått två veckor skritt innan vi kör igång igen.

Liten ska även få avsluta denna vecka med att hoppa KM samt div II. Så det ska bli kul. Så länge jag inte mår som en utskiten äppelskrutt …. och så ska det bli mysigt att få spendera lite tid med min extrafamilj. Åker redan lördag så jag hinner umgås, kramas och busa med Nilslundgänget.

Liten trimmade för Pelle i måndags och gjorde det bra. Sist red jag på kandaret vilket hon gjorde väldigt bra men denna gång bli det träns eftersom det är träns som gäller på söndag. Även om det är skillnad på hoppning och dressyr såklart. Tanken är att hon ska få gå lite på landar i vinter tänkte jag, hon funkar bra på det och hon börjar kännas mogen att sakta höja ribban lite.

Inte för att man inte kan göra red på träns. Absolut inte men just Liten fungerar bra på kandar och då ser jag ingen anledning till att inte kunna rida på det. Likt väl som Gullis, det är inte hans favorit så honom rider jag mer på träns. Så ganska enkelt i min värld.

Inte för att det är någon som har sagt något men detta är ju alltid ett hett ämne. Ett bett, två bett, utan bett. Jag rider med alla tre och tycker väl egentligen inget om inget eller vad jag ska säga. Gullis är jätte fin bettlöst så därför rider jag bettlöst emellanåt. Liten är fin på kandar så därför rider jag henne på det.

Men sen tycker jag att när det kommer till grundridning. Det som Cindy håller på med. Då gör man det på vanligt tränsbett. Sen om det är rakt, tvådelat eller tredelat får hästen bestämma. Men grunden måste funka tycker jag innan man framförallt stoppar i ett kandar. När det kommer till bettlöst är det ju mest skönt om start, stopp och sväng funkar innan man provar det.

Som sagt Liten känns fin men jag måste verkligen påminna mig varje pass att verkligen rida henne fram så att hon tar ut steget. Jag har hamnat lite i strutten både i hoppningen och dressyren att jag lixom aldrig kommer fram. Men det blir bättre och bättre och det har känts nu ett tag att jag hela tiden kan böja nästa träning ett snäpp längre fram än den förra vilket är en skön utveckling!

I tisdag kväll var jag på Strömsholm efter pressdagen på jobbet för att kolla in en clinic med Irma och Steffi. Ingen wow-känsla på clinicen i sin helhet kanske men det är alltid kul att se och höra duktiga ryttare.

Det är ju aldrig några chockerande mirakelformler som man bara kan göra copy paste på utan det kommer alltid tillbaka till grunden.

Det var mycket prat om rytmen, ha hästen i bjudning och lite dragläge mot hindren. Alltså precis allt som jag behöver. Så för mig var det ju väldigt bra att höra. Man kan inte höra dom orden för ofta.

Sen egentligen bara små detaljer som är bra att påminna sig om. Alltid ligga i drivning genom svängarna. Ligger hästen lite stort – jaga inte. Vänta ut och låt den gå av kanske 20 cm för stort då men kvar i rytmen så landar hästen hos dig och i balans efter hindret. Bromsa och bryt av unghästen på långsidorna så att den lär sig att vilja springa genom kurvorna. Hoppa fram den heta hästen på lätt böjda spår. Det är väl egentligen dom nycklarna jag tar med mig från kvällen.

Så igår byggde jag en av övningarna, teknikövningen i form av en kombination med räcke – räcke. Men med en bock och bommar i mitten. Så räcke – räcke, 12 m. Bocken på 6m och bommarna på 3m. Övningen ni ser närmast på bilden ovan.

Tycker att Liten var väldigt fin och duktig, kändes som att jag kunde rida i en bra rytm och försöka fokusera på min egen sits.

Jag försökte även att sen inte bromsa henne även om hon i höger varv någon gång landade i vänster efter sista utan att först rida fram, rida genom kurvan och sedan göra ett avbrott.

Det pratade dom också mycket om på clinicen att inte vara för snabb på att bromsa, man vill att hästarna ska driva när dom landar sen om dom blir heta lägg hellre en volt och få tag på dom på det sättet än att bromsa dom.

Bra kväll och tittar man på bilderna tycker jag även att min underskänkel sköter sig! Så det var nyttigt för oss båda.

Nu hoppas jag som sagt bara att förkylningen sköter sig så att jag kan rida en bra prestation på söndag. Var väldigt länge sen jag red ren hoppning så det ska bli kul! Är riktigt sugen på att rida lite vanlig hoppning på Cindy också nu under vintern så det ska bli kul när hon kommer igång efter microvilan och jag blir frisk!

Om teamfors

Tjej på 31 år, jobbar till vardags som Finance Manager på Spalt PR. I stallet står 4 fälttälvanshästar på olika nivå och tävlar allt från 90-klass till internationell 2*-klass. Tränar och tävlar i första hand mina egna hästar men har då och då någon häst i träning för vidareutbildning och tävling. Kommer här att dela med mig av vad som händer och sker i så väl min vardagliga träning som på tävlingsplatser runt om i landet!
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s